Monday, October 17, 2011

Ihminen (1)


Koetan tällä palstalla selvitellä aikamme tieteellisen tutkimuksen valossa, mitä tiedetään ihmisen alkuperästä.

vapaan sanan merkeissä asetan tätä tietoa samalla luomiskertomuksen näkökulmaan.

lähden siitä uskosta, että Herra Jumala on luomalleen ihmiselle asiasta jotain kertonut.

tällaisessa perusteiden tutkimisessa eli fundamentaaliteologiassa on hyvin tärkeä, että ilmassa on totuuden maku.

toivon sen vuoksi taas kriittistä palautetta ja avointa keskustelua siitä, keitä me olemme.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 08:29
Minusta ensimmäinen luomiskertomus antaa oikein hyvän tilannekuvauksen tuonne viiden kuuden miljoonan vuoden taakse.

GENESIS, Ensimäinen Mosexen Kirja/ Josa nämät cappalet owat:
I. Cuinga mailma on luotu/ ihminen Jumalan cuwaxi tehty/ horjahtanut/
lupauxella/ waimon siemenest kärmen pään ricki musertawast/ lohdutettu/ cap. $ 1. 2. 3.

Moos 1:22 Ja tuli ehtosta ja amusta wijdes päiwä.
23 Ja Jumala sanoi: tuocon maa eläimet/ cungin laistans/ carjan/ madot ja pedot maalle/ cungin laistans/ Ja tapahtui nijn.
24 Ja Jumala teki pedot maalle/ cungin laistans/ caickinaiset matelewaiset eläimet maalle laistans. Ja Jumala näki sen hywäxi.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 08:32
"cungin laistans" - leminehu vuoden 1642 käännöksessä

maa on erotettu merestä, aurinko loistaa päivällä, kuu ja tähdet yöllä taivaankannessa aikaa näyttäen, kalat ovat meren viljaa, linnut taivaalla, hedelmäpuut ja kaikenlainen vihanta viheriöi, monen näköistä eläintä ja olentoa vilisee.

Mutta koko asetelma on ilman korkeampaa tietoisuutta, suuri luonnonpuisto, joka jopa Jumalan silmissä on kaunis ja hyvä.

Jotenkin sielullisesti ja hengellisesti vajaa, näyttämö ilman näyttelijöitä, olemassaoloa ilman syvempää tarkoitusta.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 08:35
Viisi miljoonaa vuotta sitten maapallon elämän kukoistavin jakso oli jo kaukana takanapäin.

jokin, mahdollisesti massiivinen meteoriitti, oli siinä 80 milj. sitten lopettanut dinosaurusten ajan ja ne kuolivat lyhyessä ajassa sukupuuttoon.

(Eivät tosin aivan kadonneet, näitä yhteyksiä lintuihin on kovasti pohdittu. Viime talvena kiinasta löytyi taas mongolian suurista fossiili aarteista sulkien peittämä dinosaurus, ei tosin kuuluisa siivekäs Archeopteryx.)

oli kuin suuri taiteilija olisi pistänyt maapallon elämän uusiksi.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 08:39
mantereet ja meret olivat nykyisillä paikoillaan, ilmasto oli alkanut asettua suurin piirtein normaaliksi nisäkkäille, jotka olivat maapallon vallanneet.

otsonikerros suojeli avaruussäteilyltä, täsmälleen oikea etäisyys auringosta ja akselin kulma elämän mahdollisuuksia varten.

kuu on kaunis, mutta radallaan se pitää maan navat paikallaan että emme pyöri sinne tänne kuten mars.

Jupiter on kaunis yötaivaalla, mutta kreikkalaisten ja roomalaisten suuren jumalan mukaan nimetty planeetta imi massallaan avaruuden ammuksia, suojaten herkkää maapalloa.

emme me vielä tiedä suinkaan kaikkea, mitä Jumala viisaudessaan on tehnyt niin että elämä on mahdollsta tällä taivaankappaleella (en varsinkaan minä, pelkkä astrobiologian harrastelija)
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 08:42
haluaisin oikein alleviivata sitä, että maan kamara, jolla tassuttelet, ei ole mikään yksinkertainen kivimöhkäle.

maapallon pintakuori on Jumalan viisauden ja taidonnäyte, joka käy sitä ihmeellisemmäksi, mitä enemmän siihen tutustuu.

sipulin päällä olemme varsin ohuen jäähtyneen kivikuoren varassa, jonka Jumala on kutonut kokoon kuin jalkapallon, erikokoisista nahan palasista.

Mannerlaattoja on vasta äskettäin opittu ymmärtämään ja tektonista dynamiikka, kiven kierota, tulivuorten linjoja, maanjäristysten perustaa... huikea systeemi, herkkä kuin ihmisen iho.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 08:45
ja vesi, jota ilman elämää ei olisi

sitä nyt kovasti avaruudesta etsitään , parhaillaan tongitaan Marsin pinnasta merkkejä muinaisesta vedestä.

vesi tekee elämän mahdolliseksi siinä muodossa kuin me sen tunnemme.

suuret valtameret peittävät 70% tästä planeetasta mahtavasti lainehtien suolaista vettään. Vesihöyry kohoaa ja muodostuu upeiksi pilviksi, joita tuulenvirtaukset ohjaavat maalle.

Raikasta suolatonta vettä suurissa järvissä kuin Laatokassa ja Äänisessä aikoinaan, virrat lähteineen ilahduttavat ja antavat juotavaa metsän eläimille ja taivaan linnuille.

Meret täynnä elämää, valaskaloja jotka voivat elää yli satavuotiaiksi kuten on huomattu, iloiset delfiinit, mustekalat lonkeroineen, tehokkaat mesotsoiselta ajalta periytyvät hait (koetetaan olla tappamatta ne kaikki sukupuuttoon)
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 08:48
Koskematon luonto viisi miljoonaa vuotta sitten, jonka eläin- ja kasvikuntaa ammattilaiset tutkivat ja kuvaavat nykyään jo hyvin tarkasti.

Minulla ei riitä kirjailijan taitoa kuvata tätä maailmaa, joka Jumalan silmissäkin oli hyvä.

Kuuntele Joseph Haydnin oratorio Luominen, katsele hienoja luonnonkuvauksia TV sarjoissa, ja ennenkaikkea kävele itse luonnossa ja kirjoita oma essee siitä, millainen oli maapallo ennen ihmisen tuloa.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:04
Pitkä kävely Makhtes Ramonin pohjalla oli itselleni todella syvällinen kokemus, joka jotenkin täysin muutti tavan jolla katselen luontoa ja luen Raamatun alkusivuja.

Makhtes Ramon on harvinainen luonnonilmiö. Se on pitkäksi venyneen sydämen mallinen, leveydeltään 2-10 km ja pituudeltaan 40 km.

Veden aiheuttama eroosio on sen syönyt Negevin kalkkikivien läpi ja jättänyt hyvin jyrkät ja terävät seinät. Jumalan puutarha.

Luonnon tekemä leikkaus näet ulottuu läpi satamiljoonaisen kalkkikiven ja pohjalla on jopa hieman trias kautta näkyvillä ihmisten ilmoilla.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:07
no siellä pohjalla auringon paistaessa siniseltä taivaalta sitten yksin kävelin, katsellen mesotsoisen metsän kivettyneitä runkoja ja kaarnaa, puiden lehtien painumia mustissa kivissä.

tunnin toisensa jälkeen, täydellisessä hiljaisuudessa, ihmetellen Ramonin kraaterin kalliomuodostumia ja värikkäitä synttärikakun näköisiä miljoonien vuosien aikana merenpohjaan syntyneitä kerrostumia (Teetis meri)

olin pieni ihminen, kappale tietoisuutta, joku omalla tavallaan minusta tietoinen vikkelä lisko painui karkuun ja jossain oli uudemman geologisen kauden nisäkkäiden jalanjälkiä.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:09
tuossa autiudessa ja tyhjyydessä ajatukseni yrittivät kulkea vuosimiljoonien yli.

itse asiassa olemme aivan uusia tulokkaita maapallolla.

Jumala on sen luonut ja Pyhä Henki liihoitellut syvyyksien vetten päällä ja korkeampaa elämää luoden, ohjaten ja varjellen sellaiset kuusisataa miljoonaa vuotta.

ihan itsekseen, ilman keskustelukumppani, ilman yhtään olentoa, joka sanoisi "onpa hienosti tehyt, onpa viisaasti tehty, mites tuokin noin?
MikkoL:
wikipediassa on tuosta luonnon harvinaisuudesta lsiää tietoja ja myös hyviä kuvia
http://en.wikipedia.org/wiki/
Ramon_Crater
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:13
katselin siis luontoa ja aikaa lapsellisesti ihmisen näkökulmasta, koska se on minulle luonnollinen näkökulma.

voit ehkä yrittää samaa. etsi heinäkuiselta järveltä tai mereltä lämpimänä päivänä rauhallinen kallioluoto, asetu makaamaan miljoonien vuosien kuluessa veden pehmeäksi hiomalle kalliolle ja oikein imeydy siihen.

yritä sitten hahmottaa mitä on se ehkä kaksituhatta miljoonaa vuotta tämän planeetan elämää, jonka tuo graniitti on nähnyt.

anna siinä laineiden liplattaessa ja lokin kirkuessa ajan kulua ... sata, tuhat, kymmenen tuhatta, sata tuhatta, miljoona, sata miljoonaa, tuhat miljoonaa

kuten nasu hauskasti sanoi, kivet eivät valehtele.. mutta ne puhuvat kyllä omaa kieltään!
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:14
Suomen peruskallio on maailman vanhinta kiveä ja suomalaiset geologit ovatkin varhaisen maankuoren tutkimuksen edelläkävijöitä.

Meiltä nimittäin jääkaudet liippasivat peruskallion päältä kaikki kerrostuneet kivilajit, ehkä niitä Lohjalla vielä vähän on kalkkeja...

Heti suomenlahden eteläpuolella Virossa alkavat upeat ordovikikerrostumat ym joita meillä ei ole.

Suomen kansa seisoo lujalla pohjalla, jossa vuoretkin ovat kulahtaneet Kolin vaarojen korkeudelle, varsinaisia vanhoja oksankohtia lattialankuissa.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:18
pistänpä tähän Kolin maisemista vähän lainausta, kun Lasse Lovén on sitä näppärästi ja asiantuntevasti koonnut.

Pidetään näin yllä totuuden makua tarinassa, niinkuin maman kurainen keittiönlattia muistuttaa heinäkuun sateista. Kiven tarinaa:

KOLI
Kallioperä

Kolin kallioperä antaa suuressa mittakaavassa havainnollisen esimerkin muinaisten mannerlaattojen liikkeistä, vuorijonojen muodostumisesta ja eroosiosta. Maapallon kehityshistorian kuvaajana Koli on kansainvälisesti merkittävä kohde.

* Kolin vaarajono sijaitsee kahden eri-ikäisen kallioperäyksikön rajapinnassa. Kolin vaaroilta itään oleva alue on Suomen vanhinta 3,1-2,6 miljardia vuotta sitten syntynyttä kallioperää, joka on pääosin graniittigneissiä.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:18
* Vaarajonon länsipuolinen alue on 2,5-1,9 miljardia vuotta vanhaa liuskekiveä, pääosin kvartsiittia.
* Vaarajonon säilyminen 200-250 m ympäristöään korkeampana perustuu useita satoja metrejä paksuun kvartsiittipatjaan (Koli-kvartsiitit), joka alkujaan on ollut pääosin puhdasta kvartsihiekkaa.
* Kvartsiittipatjan alimmaiseen osaan on rikastunut alumiinia ja yläosiin uraania. Uraanipitoisen vyöhykkeen päällä esiintyy paikoitellen voimakkaita radonvuotoja.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:19
* Ukko-Kolin kohdalla kvartsiitti on väriltään lähes puhtaan valkoista.
* Kvartsiittipatjasta löytyy kyaniitti-mineraalia, jonka syntyminen on mahdollista vain noin 10 km syvyydessä maankuoren painon ja lämmön vaikutuksesta.
* Kvartsiittipatjaa leikkaavat tummat magmakivilajien juonet (pääosin diabaasia), jotka ovat muinaisten tulivuorten jähmettyneitä vulkaanisen laavan tulokanavia. Magmajuonien ikä on 2,2-1,9 miljardia vuotta.
Kolin alueen kallioperä joutui 1,9-1,8 miljardia vuotta sitten vuorijonopoimutukseen, jonka tuloksena syntyi svekofennialainen vuorijono.
* Lähes kaksituhatta miljoonaa vuotta jatkunut rapautuminen on kuluttanut Himalajan kaltaisen vuorijonon nykyisiin vaatimattomiin mittoihin.
* Kivirakasta muodostuneet pirunpellot, lohkareluolat ja yli 2 miljardia vuotta sitten rantahiekan kivettymisen seurauksena muodostuneet aallonmerkkikalliot ovat esimerkkejä geologisen kehityksen vaiheista.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:19
Maaperä

* Moreeni peittää pääosan Kolin kallioperästä pohjamoreenina.
* Kansallispuiston läheisyydestä löytyy hyviä esimerkkejä kumpumoreenista ja drumlineista.
* Kansallispuiston itäpuolella Pielisen yli kulkee noin 13 km pitkä harjujakso (Herajoki-Pielisen harjusaarten jono-Lomakolin alue-Hattusaari), joka on muodostunut viimeisen jääkauden sulamisvaiheessa jäätikön reunan lähellä sijainneen railon pohjaan. Tämä harjujakso on valtakunnallisesti merkittävä harjuluonnon suojelukohde.
* Muinaisen Pielisen pohjaan on kerrostunut savisedimenttejä ja hiesuja.
* Turvemaita on kansallispuistossa vähän, vain alle 10 % pinta-alasta. Turvemaat sijaitsevat kosteissa painanteissa ja ovat muodostuneet pääosin lampien umpeenkasvun seurauksena.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:20
Pielisen allas

Pielisen vesistö, jonka keskusjärvi on Pielinen, kuuluu nykyisin osana suureen Vuoksen vesistöön. Pielisen kokonaispituus on 93 km, suurin leveys 28 km ja suurin syvyys 61 m, joka on mitattu Vasamaselältä Paalasmaan pohjoispuolelta. Pielisen keskisyvyys on alle 10 m.

* Pielisen allas vapautui mannerjäästä noin 9600 vuotta sitten.
* Pielisen ensimmäinen lasku-uoma oli järven pohjoispäästä Sotkamon suuntaan.
* Maankohoamisen seurauksena Pielisen allas on kallistunut siten että lasku-uomia on ollut myös Juuan Nunnanlahdessa ja lopulta Enon Uimaharjussa.
* Kolin seudulla Pielisen vanhin eli ylin rantaviiva on nyt noin 120-125 m meren pinnan yläpuolella eli noin 27-32 m nykyisen järven pinnan yläpuolella.
* Selvästi muodostuneita rantatasanteita ja rantakivikoita voidaan löytää monissa paikoissa kansallispuistossa ja sen ulkopuolella.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:20
* Pielisen nykyinen rantaviivan pituus on 95 km. Saaret mukaan lukien rantaviivan kokonaispituus on 175 km.
* Pielinen on nykyisin Suomen viidenneksi suurin järvi, sen pinta-ala on 868 km2 (Saimaa 1147km2, Inarinjärvi 1102 km2, Päijänne 1054 km2, ja Oulujärvi 893 km2, ovat pinta-alaltaan suurempia).
* Pielinen kerää vetensä hyvin laajalta alueelta. Pielisen reitin valuma-alueen pinta-ala on lähes 13 900 km2, josta huomattavan suuri osa (6 000 km2) sijaitsee Venäjän puolella. Lieksanjoen vesistö tuokin Pieliseen vettä pääosin Venäjän Karjalasta keskimäärin 96 m3/s. Itse Pielisen allas luovuttaa vettä Pielisjoen kautta Saimaan vesistöön keskimäärin 240 m3/s.
* Kolin edustalla oleva avoin vesialue on nimeltään Purjeselkä (max. syvyys 38 m).
* Pielisessä on saaria (pinta-ala vähintään 1 aari) yhteensä 1259 kpl. Suurin Pielisen saarista on järven keskellä oleva Paalasmaa, joka 26,7 km2 pinta-alalla on Suomen sisävesien 15:nneksi suurin saari.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:20
* Pielisen nykyinen keskivedenkorkeus on 93,7 metriä mpy. Vedenkorkeuden vaihteluväli on melko suuri. Vuosien 1961-90 vedenkorkeuden normaali vaihteluväli oli 120 cm vuodessa ja koko 30 vuoden aikajaksolla mitatun korkeimman ja matalimman vedenkorkeuden ero on ollut peräti 218 cm. Laajan valuma-alueen johdosta veden korkeus kasvaa aina juhannukseen saakka. Se on alimmillaan yleensä huhtikuussa.
MikkoL:
http://www.metla.fi/koli/
luonto/geolog.htm
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:25
Suurin osa tuosta Kolin mahtavasta tarinasta ja Pielisen maisemista on ajalta, jolloin tällä planeetalla ei ollut korkeampaa tietoisuutta edustavia luotuja.

Jumalan Henki liihoitteli Pielisenkin maisemissa ja kuten sanottu, Sana, iloitsi muikkujen kimaltelevista kyljistä, joita hauet hampaat terävinä metsästivät.

Kerran sitten tuli ihminen ja mikä muutos ilmapiirissä, Pielisestä tuli romanttinen ja sielukas, esimerkiksi Eino Kettusen sanoin ja Jorma Ikävalkoin haikein sävelin
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:25
Joensuun Elli

Sen päivän mie muistan niin nuukaan
kuin eilen se ollunna ois,
kun Ellin kanss’ seilattiin Juukaan,
Koli-laevalla Lieksasta pois.

En ihhaillu Pielisen pintoo,
vaikk’ ollii se kirkas ja tyyn,
kun rakkaus korvensi rintoo,
Elli uavisti tautini syyn.

En ruvenna Elliä rienoomaan,
pois matkustin kihiloja tienoomaan.
Samalla reissulla tiällä oon viel’,
toisen eukkona Elli on siel’.

Myö Ellin kanss’ seikkailtiin piennä,
myö uitiin ja leikittiin ain,
mut en sitä uavistoo tiennä,
että ikkuisen ikävän sain.

En rakkauven-taatiini kuollu,
vaikka ussein se yllätti mun.
Ja vaikk’ oon vain näppejä nuollu,
niin hyvä on mieleni, kun

En ruvenna...

On Ellillä mies sekä lapset
ja mikäs sen kaanimpoo ois,
mun piästäni harveni hapset,
ja huaveilut haehtuivat pois.

En avio-onnesta tiijä,
kun vanahaksi poejaksi jäin.
Suat terveiset Ellille viijä,
kun käyt siellä Joensuussa päin.

En ruvenna...

Säv. Jorma Ikävalko
Sanat: Eino Kettunen
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:29
"En ihhaillu Pielisen pintoo,
vaikk’ ollii se kirkas ja tyyn,"

kyllä hän siis kuitenkin huomasi tuon ihanan saarettoman järven pinnan tyvenen kirkkauden, Jumalan suuria luomistekoja.

Toivottavasti näet, mitä ajan takaa.

ukko-Koli nousi maan syvyyksistä, eli loistossaan, kunnes sateet ja tuulet ja jäämassat sen hiljalleen toivat alas tuollaiseksi kansallis-aarteeksi, jota tuhannet ja tuhannet suomalaiset ja ulkomaalaiset käyvät vuosittain katsomassa ja sieltä Pielisen pintoo ihhailemassa

Eikä yhtään immeistä ollut, luonnonpuisto vailla vierailijoita.

Sitten kun ihminen tuli, niin tuli tietoisuus, ajattelu, musiikki, tunteet ja sanat, kuten tuossa Joensuun Ellissä, kansantaiteen miniatyyri mestariteoksessa.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:45
no minkäslainen veijari se sitten maapallolle ilmestyi ja minne?

ystäväni Eero Junkkaala lähetti Etiopiasta iloisen kirjeen, jossa kertoi ottaneensa harvinaisen valokuvan tytön kanssa (itse asiassa näytteillä oli turvallisuussyistä kopio).

ei, tytön nimi ei ollut Elli vaan Lucy, olisikohan se suomeksi Liisa tai savoksi Lissu?

(nimi tulee Beatles yhtyeen "Lucy in the Sky with Diamonds" laulusta joka soi jatkuvasti kaivauksilla kun Lucyn luita tuotiin näkyviin 30.11. 1974.)
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:47
Pohjolan sinisilmäisen, vaaleatukkaisen ja normaalipituisen Eeron rinnalla Lucy tyttö on vain polvenkorkuinen (1.3 m).

En tiedä, olisiko juttelu kahvikupin äärellä ollut niin helppoa, kun tytön aivojen tilavuus on 30% Eeron aivoista, jotka ovat sellaiset 1400-1500 kuutioiset.

olisi voinut mennä puolin ja toisin hartaaksi nenän kaiveluksi keskustelun sijasta, toisen tuijottaessa kärpästä jäätelön päällä, toisen haroessa hiuksiaan ja miettiessä millaista kurkkuäännettä käyttäisi keskustelun avaamiseksi.
MikkoL:
en ole Eeron aivojen tilavuutta mitannut mutta eiköhän se jossain 1300 ja 1500 välillä ole, kuten sinun ja minunkin
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 09:58
Etiopiassa käymässä ollut Eero Junkkaala on, niinkuin sinäkin tätä palstaa lukeva, Homo sapiens sapiens.

Sieltä löydetty lähes kolme miljoonaa vuotta vanha Lucy tyttö on Australopithecus afarensis

Lucyn luista on tehty arvailuja miltä tuo lyhyenläntä rouva näytti

http://www.ethiopianhistory.com/
images/lucy.jpg

karvoitus on arvailua kuten monet muutkin asiat. tämä yritys taas on vähän pilakuvan lainan, jotain on siinä mennyt pieleen vaikka yritys on vakava.

kovasti on afrikkalaista olemusta ja ihonväriä (josta emme siis tiedä mitään)

http://nazret.com/blog/media/
lucy_model.jpg

minusta tämä kuva Lissusta ukkonsa kanssa kävelemässä on aika hauska

http://www.sacred-destinations.com/
ethiopia/images/addis/
lucy-species-reconstruction-am-museum-nat-sci-250h.jpg
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 10:01
etelän apinaihminen, australopithecus afarensis, ei suinkaan ole se ensimmäinen veijari, jota pidämme kaukaisena esi-isänämme.

huomaa kuitenkin heti kättelyssä, että Lucy ei ole apina.

ihmisen evoluution tutkimus on edennyt kovasti Charles Darwinin ajoista, joka sen pisti käyntiin!
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 10:13
elämän tutkijat käyttävät joskus ilmaisua psykotsoinen, tarkoittaen sitä vaihetta jossa tietoisuus on tullut planeetallemme.

se on noin karkeasti ihmisen luomisen mukana, mutta emme tosiaan tiedä, miten tietoinen Lucy on asioista ollut.

vertaisin ihmisen vaiheiden selvittelyä sikiön kehitykseen äidin kohdussa.

Job sanoo kauniisti "sinä kudoit minut äitini kohdussa" ja onnellisena äiti pitää sylissään kauneinta mahdollista lahjaa Jumalalta, vastasyntynyttä pienokaista.

Mutta ennen kuin tämä on valmis, Jumala on tehnyt aikalailla ompelutöitä ja biologian kirjoissa ym voi nähdä miltä sikiö on aluksi näyttänyt.

Inhimillisen järjen mukaan ei tästä voi tulla kuin sammakko jos sitäkään...
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 10:53
kohdun omaavien nisäkkäiden esihistoria vie kauas ennen Lucyn aikoja kriittisen 85 milj rajan takaisin dinosaurusten maailmaan.

Se on tavattoman mielenkiintoinen - ja mutkikas.

ei tätä Lucy tyttöäkään ole tyhjästä nyhtäisty.

Lucy ja hänen australopithecus sukulaisensa eivät miedän mielestämme ole vielä ihmisiä (homo) vaan käytämme kaukaisesta sukulaisestamme sanaa homini.

Tänään tunnettu luettelo on tämän
näköinen

Ardipithecus (5.5–4.4 milj)
Australopithecus (4–2 milj)
Paranthropus (3–1.2 milj)
----
Homo (2 milj)
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 11:00
sillä vanhimmalla tänään tunnetulla veijarilla on veikeä nimi Ardipithecus kadabba.

Se on löydetty Awash-joen rannalta Etiopiasta, josta on viime vuosina tullut ihmisen alkuperän etsimisen varsinainen kultamaa.

Virallisesti a. kadabba on "vanhin tunnettu organismi, jolla on yhteyksiä ihmiseen". Se ajoitetaan 5.8 - 5.2 miljoonaa vuotta sitten.

Kadaba ja hänen aikalaisensa Ramidius olivat simpanssin kokoisia, mutta siitä erikoisia, että ne luidensa rakenteen perusteella kulkivat kahdella jalalla pystyssä.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 11:03
minä ainakin, ja arvelisin että ehkä Hannu K, on lievästi vahingoniloinen jyrkimmille kehitysopin edustajille, koska kahdella jalalla tallustaminen ei oikein mene vanhan savanni teorian mukaan

(jokseenkin niin, että hominit tulivat puista alas ja rupesivat tallustamaan että paremmin näkisivät korkeiden heinien yli...)

tutkijat sanovat vain, että koska arpidithecus eli varjoisissa metsissä eikä savannilla, vanha savanniteoria menee uusiksi.

uutta selitystä takajaloilla kävelyyn ei kait vielä ole. mutta varmaan sellainen pian saadaan, asia on ratkaisevan tärkeä ihmisen vaiheille. siis käveleminen.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 11:07
tästä vikkelästä jaloillaan pinkovasta pienestä veijarista on joitain kuvia verkossa (arpidithecus).

ratkaisevan tärkeä hammaslöytö:
http://www.geocities.com/
palaeoanthropology/ramidus.jpg


aika mainio taiteilijan käsitys:
http://brattahlid.tripod.com/
Image130.jpg
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 11:18
tähän pieni teologinen katsaus

tarkoittaako tämä ardipithecus homma, että meidän esi-isämme oli simpanssin lähisukulainen, joka päätti kävellä jaloillaan ja jolla oli vähän erilaiset purukalut suussa?

esi-isä tämä veijari on vain siinä mielessä, kuin sikiön alkuvaihe on pikkuvauva. ne ovat olennaisessa yhteydessä toisiinsa elämän langan kautta, mutta jotenkin aivan erilaiset.

onko jyvä tuuleentuvan vehnän näköinen?

nämä ovat isoja kysymyksiä, mutta en pidä Etiopiaa ihmisen alkukotinan paratiisin mielessä vaan ihmislajin varhaisimpia vaiheita tutkivien arkeologien ja paleontologien paratiisina.

Aatami ja Eeva tulevat kuvaan paljon myöhemmin.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 03.07.2007 11:23
Minä uskon, että arpidithecus on Jumalan luoma.

Aika äskettäin elämän 2000 miljoonaa vuotta pitkään historiaan nähden. Kuten Raamattu sanoo, viimeiseksi luotiin ihminen.

(voi toki olla että luomistyö jatkuu yhä ja uusia lajeja syntyy ja mutaatiota tapahtuu)

Se on osa sitä fantastista prosessia, jonka tuloksena syntyi tätä maapalloa hallitseva ja siihen tietoisuuden tuova ihminen.

Oikein hyvä kuva ramidiuksen kallosta
http://www.jqjacobs.net/anthro/
paleo/images/taung.jpg
 
 Kirjoittanut: mama, 03.07.2007 12:21
Huups, onpas mielenkiintoista! Mukavaa pureskeltua tekstiä ihmisen historiasta.

Jään vaan ihmettelemään, millainen oli se puhallus, millä ihminen sai tietoisuuden tai miten tapahtui hyvän ja pahantiedon puusta syöminen. No päässemme varaan vielä siihenkin. Odotan innolla.

(se muta oli varaston matossa, ei suinkaan keittiön lattiassa viitaten 300 metriä ylöspäin ennen kolia, huomautukseen)
MikkoL:
sorry, ajattelin vain hetkeä savisten saappaiden jälkeen ennenkuin emäntä ennätti keittiön lattian taas putsaamaan...
 
 Kirjoittanut: mama, 03.07.2007 12:24
Jotenkin tämä maapallon erityisluonne, juuri millilleen oikeanlaiset olosuhteet, täsmälleen oikea paikka suhteessa aurinkoon ja muihin planeettoihin, maailmankaikkeuteen, mikä muu voisi olla vahvempaa todistusta Jumalan suuresta suunnitelmasta ja luomistyöstä.

Kiitokset, että teet sen meille tälläkin tavoin näkyväksi.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 09:51
nämä vikkelät viisi miljoonaa vuotta sitten eläneet Ramit - emme tiedä heistä paljoa.

Millainen mahtoi olla hominien tietoisuuden taso, millä sitä ylipäätään mitata kun aivojen koko ja malli tuskin on aivan luotettava.

onhan niitä lohkoja tosin sitten tullut isompia, mutta siihen on vaike perustaa. Gorillat, orangutangit, paviaanit, simpanssit, marakatit ja muut kädelliset - koemme jotenkin, että ne ovat henkisten ominaisuuksiensa takia lähempänä muuta eläinkuntaa kuin me ihmiset.

Kaksi asiaa on tieteellisessä tutkimuksessa ollut esillä merkkinä korkeamman tietoisuuden ja meille sukua olevan ihmisen tulosta maapallolle

1. ihminen tekee työkaluja
2. ihminen rukoilee
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 09:55
kyllä luit aivan oikein.

Marksilainen uskontokritiikki lähti siitä olettamuksesta, että uskonto on kehittyvän yhteisön luomus, myöhempi lisä, jonka avulla faaraot pitivät papistoineen Niilin rannoilla ahertaneet maanviljelijät kurissa ja Sumerin kuninkaat omat yhteiskuntaluokkansa järjestyksessä.

Poistetaan uskonnollinen lukitus niin saadaan luokkavapaa yhteiskunta, oli tämän tulisen kritiikin ydin ja moni munkki, nunna, pappi ja piispa on sen nimissä saanut surmansa.

Stalin pisti Moskovan katedraalinkin maan tasalle ja antoi laulaa itselleen Te Deum

Valhetta kaikki!

Arkeologit sanovat, että uskonnollisuus ei ole myöhempi sosiaalinen rakennelma vaan ihmisen lajituntomerkki.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 10:01
olen pahoillani jos olet luullut, että voit pestä uskonnon itsestäsi.

Helpompi on poidyss itseltäsi vasen tai oikea munuainen.

joko palvelet taivaan Jumalaa tai epäjumalia, joihin elämäsi syvimmiltään turvaat.

Työkalut ilmestyvät ensin. Tämä ei ole aivan tarkka, sillä noilta muinaisilta ajoilta on säilynyt hyvin vähän mitään muuta kuin kovia kivestä hakattuja työkaluja.

Vaikka millainen hienosti kudottu pitsimyssy olisi ollut itä- ja etelä-Afrikassa eläneen homo habilis rouvan pörröisillä hiuksilla, se on ajat sitten maatunut.
MikkoL:
poidyss tarkoittaa "poistaa"
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 10:07
Tässä se on nyt sitten yksi ihmisen alkuperän suurista tuntemattomista.

Pleistoseeni ajan ("viimeisimmän" geologisen aikakauden) alun kerrostumissa noin 2.4 miljoonaa vuotta sitten löydetään ihmisen jäännöksiä, joiden luona on kivestä hakattuja yksinkertaisia kivityökaluja.

Nimen Homo habilis, työkaluja tekevä ihminen, antoi legendaarinen ihmisen alkuperän tutkija Luis Leakey (1903-1972).

Nyt haluaisin ISOILLA KIRJAIMILLA kertoa, että Keniassa syntynyt ihmisen kehityksen tärkeä tutkija Louis Leakey oli englantilaisten lähetyssaarnaajien lapsi ja HENKILÖKOHTAINEN KRISTITTY.

Tämä erinomainen darwinismin tuntija sanoi

"Nothing I've ever found has contradicted the Bible. It's people with their finite minds who misread the Bible."

Mitään mitä olen ikinä löytänyt ei ole Raamatun kanssa ristiriidassa. Ihmiset rajallisine ajatuksineen lukevat Raamattua väärin"
MikkoL:
tämä on niin tuiki tärkeä juttu nykyajan kristityn tietää, että pistän oikein referenssin

Virginia Morell, Ancestral Passions: The Leakey Family and the Quest for Humankind's Beginnings, 1995. (lainaus on kappaleesta 3)
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 10:18
vanhojen luiden tutkijat (mukava ammatti) eli paleontologit ovat kiistelleet siitä, onko homo habilis tosiaan homo, ihminen, ja siten vanhin tunnettu ihmislaji vai onko hän sittenkin vielä australopithecus.

antaa anatomiaa tuntevien poikien ja tyttöjen kiistellä, ehkä he jonain päivänä pääsevät sopimukseen uusien löytöjen avulla.

työkalujen löytyminen on minusta riittävä peruste kutsua tätä Afrikan eläjää "ihmiseksi".

Kovin paljon ei hänestä tiedetä ja löydöt ovat harvassa.

Ajoitus on noin 2.4 - 1.5 miljoonaa vuotta sitten.

Jos ala kiinnostaa, nuori lukijani, tuon tutkimisessa olisit miettimässä ihmiskunnan ratkaisevaa vaiheetta, josta hyvin vähän tiede vielä tietää. Ehkä saisit löytää jostain etelä-Afrikan joen uomasta sen ratkaisevan kulmahampaan! (ellei kultahampaan)
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 10:32
APINAIHMINEN?

Louis Leakey perheineen edustaa ihmisen alkuperän tutkimuksen huippututkimusta.

Hänen löytämänsä
ratkaisevan tärkeä linja homo habilis - australopithecus - ardipithecus, jota olen tässä kuvaillut, edustanee nykyisen paleoantropologian yleisesti omaksumaa näkemystä.

ardipithecus ei ole apina, emmekä me polveudu apinoista.

apinoilla ja ihmisillä on yhteinen kantaisä, joten olemme sukulaisia.

Myös Pohjanmeren silakka on meille kaukainen sukulainen, niinkuin kaikki elollinen tällä planeetalla.

Samasta alkujuuresta kaikki, Elämän lähteestä, jota tiede ei osaa määritellä.

Meillä on Raamatun ilmoituksen ja uskon kautta käsitys mistä on kysymys, mutta ei mitään oikotietä tietoon.

Hikisen opiskelun, raskaan työn ja kovan miettimisen paikka, niinkuin kristityllä Leakeyllä Afrikassa.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 10:39
Ajatus apinaihmisestä, apinan ja ihmisen välisestä puuttuvasta lenkistä, juontaa juurensa Charles Darwinin nerokkaaseen teokseen Lajien synty.

Darwin ei siinä vielä kirjoittanut ihmisen alkuperästä, vaan sanoi vain "ihmisen alkuperään ja historiaan tullaan saamaan valoa"

Thomas Huxley (18225-1895) vertaili apinoiden ja ihmisen fyysisiä piirteitä ja kirjoitti 1863 "Todisteita ihmisen paikka luonnossa".

Kun Darwin julkaisi 1871 oman näkemyksensä kirjassa "Ihmisen alkuperä" (The Descend of Man) asia oli jo laajan keskustelun kohteena Huxleyn takia.

Kirkot ja juutalais-kristillinen ihmiskuva alkoi olla pulassa näiden uusien luonnontieteen ideoiden kanssa.

Ja on ollut pulassa siitä lähtien!
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 10:45
"puuttuvan renkaan" etsiminen apinoiden ja ihmisten välillä on jotenkin uponnut kansan tietoisuuteen tosi syvälle.

nykyään ajatellaan pikemmin haarautuvan puun tapaan etenevää kehitystä, jossa apinoilla ja ihmisillä on kaukainen yhteinen kantaisä ja äiti.

Kohdun omaavien nisäkkäiden kehityksen puussa on monta tuntematonta kohtaa.

DNA geenitutkimus on nopeasti täyttämässä. Sen avulla pystytään jo määrittelemään aikakin, jolloin lajien erkaantuminen on tapahtunut.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 10:49
Mutta takaisin ihmisen tarinaan.

minusta voimme ensimmäisten työkalujen tekemisen takia sanoa, että pleistoseenisen kauden alussa tämä planeetta siirtyi tietoisen elämän aikaan, psykotsoiseen aikaan.

eivät ne vanhimmat työkalut mitään erityisen hienoja olleet, pyöreitä tennispallon kokoisia kiviä, joihin on toisella kivellä hakkaamalla saatu terävä reuna.

Mutta kyllä sillä pähkinä aukeaa ja puun kaarnaan tulee viilto kun aikansa pakertaa.

Nämä ovat ratkaiseva mullistus ihmisen vaiheissa, joku on ruvennut miettimään, fundeeraamaan. Ei vain valinnut puron reunalta terävän kiven vaan ajatellut, että kun tohon kopsasen niin siru irtoaa ja saan kunnon taskuveitsen.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 10:52
Tätä ihmisen erityispiirrettä ovat sekä psykologit että eläinkunnan tutkijat kovasti miettineet.

Onko tosiaan niin, että kaikista tämän maapallon elämänmuodoista ainoastaan ihminen tekee työkaluja.

Siltä näyttää nykytieteen valossa.

siis "tekee työkaluja"

on eläimiä, jotka "käyttävät työkaluja", sanotaan apina häkissään joka pistää parit bambut yhteen saadakseen katossa riippuvat banaanit, tai lintu jonka nokassa pieni risu auttaa poimimaan termiitin kolostaan.

mutta kun "teet työkalun" sinulla pitää olla aivoissa jonkinlainen suunnitelma, kuva siitä, mitä, miksi ja miten.

jonkinlainen syyn ja seurauksen taju, että kun teen tämän kivenmurikan tällaiseksi niin sitten voin sillä tehdä noin.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 10:55
mistä homo habilis tämmöisen keksi?

hänen läheiset sukulaisensa australopithecukset olivat tallustanut samoja joenuomia miljoona vuotta, eikä kenellekkään ollut tullut mieleen tehdä työkalua.

Ainakaan meille ei ole sellaisesta todisteita.

(tietysti jos heitämme homo habilis lajin sinne australopithecus perheeseen, niin voimme sanoa, että heidän viimeiset mohikaaninsa tekivät työkaluja.)

uudet löydöt aikanaan varmaan tätä ihmisen aamuhämärää selventävät ja antavat lisää tietoa.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 11:02
homo habilis on harvinaisuus maapallolla ja hänestä on säilynyt vain vähän luita eikä nahkaa ollenkaan.

seuraavaksi geologisissa kerrostumissa alkaa esiintyä pystyssä kävelevä ihminen Homo erectus.

(Takajaloilla ne kulkivat habiliksetkin ja hänen edeltäjänsä, niistä vain ei tiedetty mitään kun ensimmäiset homo erectus fossiilit löydettiin 1891).

Tämä erittäin hyvin menestytnyt ihmislaji on varsin pitkäikäinen. Hänestä alkaa esiintyä todisteita kallioissa noin 1.5 miljoonaa vuotta sitten.

Arvellaan että viimeiset h.erectukset kuolivat sukupuuttoon niinkin äskettäin kuin vain 70.000 vuotta sitten.
MikkoL:
piirros miltä homo erectus pää on voinut näyttää

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/
8/84/Erectus2ZICA.png
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 11:06
työkalujen valmistus kehittyi Olduwai joen yli kaksi miljoonaa vuotta vanhoista tennispalloista Acheulian käsikirveiksi, joissa terävä kärki saatiin lyömällä työkaluksi valitusta murikasta irti sirpaleita molemmin puolin.

Acheulian kivikirveet ajoitetaan noin 1.2 miljoonaa - 500.000 vuotta sitten.

kivikirves kertoo terävämmistä aivoista kuin homo habiliksen ja kuutiotilavuus onkin suurempi.

Koska kirveiden traditio on näin pitkä ja tekniikka yhtenäinen, on ajateltu että homo erectus osasi puhua jonkinlaista kieltä ja opettaa nuorisolle miten kunnon kirves tehdään.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 11:13
fiksu oletus

turkasen Turkanan poika meni kuitenkin kumoamaan sen.

Louis Leakeyn pojan Richardin porukassa oli tämän oikean käden miehenä kenialainen Kamoya Kimeu (s. 1940) jota pidetään eräänä kaikkien aikojen parhaana ihmisen fossiilien metsästäjänä.

Turkana järven rannoilta Kimeu löysi 1984 miltei täydellisen homo erectus luurangon, joka kuului noin 12 vuotiaalle pojalle.

Kaveri oli ollut 160 cm pitkä (aikuisena ehkä 185 cm ja 70 kiloinen).

Aivojen kapasiteetti oli 880 cm3 eli aika pieni verrattuna meidän 1300-1400 cm3.

Turkanan pojan kaulan tarkka tutkimus viittaa siihen, että hänellä ei ollut puhumiseen tarvittavia kehittyneitä lihaksia ja äänihuulia.

siinä meni hieno teoria, ja hiljaisuus laskeutuu vielä maapallolle... kyllä he varmaan jonkinlaista ääntä pitivät.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 11:19
sitten tulevat siinä 600.000 meidän esi-isämme, erilaiset vanhimmat homo sapiens muunnelmat.

jotenkin siis näin:

3 milj australopithecus
1.9 milj homo habilis (2.4)
1.5 milj homo erectus

----
600.000 - 150.000 homo sapiens

350.000 - 24.000 homo sapiens neandethalensis

50.000 homo sapiens sapiens, moderni ihminen
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 11:57
ei elämä välttämättä ollut niin karua pari miljoonaa vuotta sitten kun homo habilis ja sitten erectus Afrikassa ja muualla reissasivat.

joku on ajatellut että se on ollut suorasataan paratiisimaista kun keräilemällä ja metsästelemällä on saatu ruokaa ja puhtaat vedet virranneet.

joku erectus kävi turistimatkalla Ranskan Rivierallakin aurinkoa ottamassa. hän on kiinnostava, koska ehkä paisteli kalaa tulilla 300.000 vuotta sitten (Terra Amata) mutta varmuutta näin varhaisesta tulen käytöstä ei vielä ole.

Yksi tai useampi homo erectus perhe pisteli raakaa mammutin lihaa suuhunsa 1.8 miljoonaa vuotta sitten Olduwai joen laakossa, ovat ehkä jo onnistuneet isoa riistaa kaatamaan.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 11:59
laitan tähän Neandertalin ihmisen iloisen kiitosvirren:

1.
Kiitos nyt Herran!
Hän korkein on kuninkahamme.
Pyhänä soikohon
nimensä veisatessamme.
Oi kristityt,
hartaalla mielellä nyt
soikohon hallelujamme!

2.
Kiitos nyt Herran!
Hän kaiken on alku ja luoja.
Siipeinsä varjossa
meillä on turva ja suoja.
Huomaatko sen,
kuinka on uskollinen
armon ja autuuden tuoja?

3.
Kiitos nyt Herran!
Hän elämän meille on luonut.
Hän terveen ruumiin ja
mielen on lahjaksi suonut,
myös sairaille,
kaikille särkyneille
turvan on sanassaan tuonut.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 11:59
4.
Kiitos nyt Herran!
Hän siunaten töitämme johtaa
antaen armonsa
auringon päällemme hohtaa.
Muistakaa vaan
nyt hänen rakkauttaan
meitäkin, lapsiaan, kohtaan.

5.
Kiitos nyt Herran,
kun nimeensä luottaa me saamme,
eläissä, kuollessa
turvata Vapahtajaamme.
Jeesus hän on,
hänelle kaikukohon
kiitos ja kunnia! Aamen.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 12:06
Ihanan virren 329 on nimittäin runoillut koulun rehtori Joachim Neander (1650-1680).

Reformoituun kirkkoon kuuluvana hän järjesti Düsseldorfissa luvattomasti hengellisiä seuroja joissa laulettiin ja luettiin Raamattu ja rukoiltiin. Se oli kirkon taholta kiellettyä toimintaa, ja rehtori pantiin määräajaksi virasta pois.

Aikaa oli, joten hän liikkui paljon luonnossa, istuskeli laakson reunalla kallioilla ja sepitteli runoja Jumalan ja Kristuksen ylistykseksi.

Hän vietti eräässä laaksossa niin paljon aikaa, että paikkakunnalla sitä ruvettiin kutsumaan Neanderin laaksoksi eli Neandertal.

1856 sieltä löydettiin varhaisen ihmisen jäännöksiä, jonka tieteellinen nimi on nykyään homo sapiens neanderthalensis, neandertalin ihminen.

Äskettäin tämän ehkä jo 300.000 vuotta sitten ilmestyvän serkkumme jäännöksiä on löydetty Espanjasta luolasta, joka ajoitetaan 24.000 eKr.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 12:08
Neandertalin ihminen oli meitä isokokoisempi, romuluisempi ja kömpelömpi käsistään.

Hänen aivojensa kapasiteetti oli siinä 1600 cm3 eli suurempi kuin keskimäärin meillä.

Emme ole hänen jälkeläisiään suoraan alenevassa polvessa, vaan serkkuja, toinen ihmislaji, jonka alkuperä on vielä hämärän peitossa.

Meitä yhdistää Neandertalin ihmiseen se, että työkalujen tekemisen lisäksi osaamme puhua ja rukoilla.

(rituaalisen hautauksen ja menojen merkkejä on tavattu neandertal ihmisen asuinpaikoilla)
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 12:11
toivon että edellä olevista lyhyistä selostuksista hahmottuu jonkinlainen kuva siitä, mitä luonnontieteet ajattelevat ihmisen alkuperästä.

kristityllä ei ole tuossa mitään pelkäämistä, päin vastoin, Raamatun sanoma ihmisen ainutlaatuisuudesta vain korostuu.

Tulee vain mieli oppia lisää ja paneutua ihmisen varhaisten vaiheiden salaisuuksiin entistä paremmin.

Ja näemmehän me pyhän Raamatun alkusivuilla annetun Jumalan siunauksen omin silmimme ympärillämme, mikään ei ole niin totta kuin tämä Sana
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 12:13
Ja Jumala sanoi: tehkäämme ihminen meidän kuvaksemme, meidän muotomme jälkeen: ja he vallitkaan kalat meressä, ja taivaan linnut, ja karjan ja koko maan, ja kaikki, jotka maalla matelevat.

Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän sen loi: mieheksi ja vaimoksi loi hän heitä.

Ja Jumala siunasi heitä, ja Jumala sanoi heille: kasvakaat ja lisääntykäät ja täyttäkäät maata, ja tehkäät se teillenne alamaiseksi; ja vallitkaat kalat meressä, ja taivaan linnut, ja kaikki eläimet, jotka maalla liikkuvat.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 12:14
Ja Jumala sanoi: katso, minä annoin teille kaikkinaiset ruohot, joissa siemen on koko maan päällä, ja kaikkinaiset hedelmälliset puut, ja puut, joissa siemen on, teille ruaksi

Ja kaikille eläimille maan päällä, ja kaikille taivaan linnuille, ja kaikille, jotka matelevat maan päällä, joissa elävä henki on, kaikkinaiset viheriäiset ruohot syötäväksi. Ja tapahtui niin.

Ja Jumala katsoi kaikkia, kuin hän tehnyt oli, ja katso, ne olivat sangen hyvät. Ja tuli ehtoosta ja aamusta se kuudes päivä.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 12:17
"Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."

näin olemme tehneet ja tämä on meidän Luojamme alkuperäinen tarkoitus että näin teimme.

olemme totisesti valloittaneet tämän maan!

nyt mielimme jo avaruutta valloittamaan ja muita planeettoja asuttamaan. Siitä vain ei ole Raamatussa mainintaa, että niin kävisi!

Mutta saahan sitä yrittää ja samalla opimme paljon tärkeää tästä luomakunnasta, jonka nuorimpia tulokkaita olemme.
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 15:53
tällä palstalla on annettu hyvin puutteellinen kuvaus siitä, mitä luonnontieteessä ajatellaan ihmislajin kehityksestä.

kuvaus sisältää eri vaiheita ihmisen menneisyydestä, jotka on kyetty todentamaan erilaisten löytöjen avulla.

mutta tämä eri vaiheiden tunnistaminen ei sinänsä selitä mitään, se vain kuvaa mitä on tapahtunut ja koettaa panna löytöjä mielekkääseen järjestykseen.

näinhän luonnontiede etenee, havaintoja, teorioita, selityksiä.

tämän suuntaiselle tutkimukselle antoi perustavan sysäyksen Hegel, joka pani ihmiset miettimään prosesseja, teesi-antiteesi-synteesi mallin mukaan
 
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 16:09
antaisin tällaisen ajattelun aiheen, jonka tieteen tuomat tosiasiat antavat, ja joka minusta sopii erinomaisesti Raamatun luomiskertomukseen

ihmisen lajikehityksessä on erikoista poikkeuksellisen voimakas aivojen koon ja mutkikkuuden kasvu

meidän päänuppimme on erikoinen

aivot ovat kasvaneet ohi perinteisen kalloluuston, joten Jumala on hoitanut asian niin, että luut eivät ole kiinni vastasyntyneellä ja siellä on tuo herkkä avoin alue.

aivoille on tilaa kasvaa ja ne asettuvat kohdalleen vasta noin 7 vuoden iässä.

sen tähden on niin valtavan tärkeä olla pienen lapsen kanssa ja antaa hänelle virikkeitä... aivot yhä kasvavat ja hermoradat moutoutuvat sinne...
 
 Kirjoittanut: Paletti, 05.07.2007 18:03
Oikein hienoa tekstiä olet MikkoL kirjoittanut. Tämäkin selonteko jotenkin lisää turvallisuuden tunnetta. Raamatun sanoma on yhä voimassaan, vaikka tiedämmekin yhtä ja toista - suhteellisen vähän kuitenkin. Siis tiede ei ole pystynyt kumoamaan raamatun sanomaa, kun sitä ei ota sanatarkasti, kuten 7 luomispäivää ihmisen ajanlaskun mukaan tai 6000 vuotta sitten ihminen vain poksahti valmiiksi vanhana kuten Adam ja Eva.
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 19:42
kuten sanot, sinulla ja meillä kaikilla on miettimistä, mitä Jumalan Pyhä Henki tahtoo ilmoittaa Raamatun alkulehdillä.

(tätä kutsutaan hermeneutiikaksi. terve hermeneutiikka on kuin hyvä hevonen joka vie reippaasti eteenpäin, huono hermeneutiikka on luuska, joka ei viitsi astua askeltakaan oikeaan suuntaan)

mutta toisaalta Jumalalla on miettimistä, miten ilmoittaa meille itsestään Raamatussa!

en tarkoita sitä tuttua kertomusta vaarista ja pojasta, kun poika tätä ihmetteli ja vaari sanoi "miten kertoisit muurahaisille, että metsä palaa? paras jos voisit itse olla muurahainen ja tuntosarvia hieroa"
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 19:46
Luomiskertomus on kuin Jumalan allekirjoitus suuren taideteoksen laidassa "minä olen tämän kaiken tehnyt".

jos Jumala päättäisi ilmoittaa meille pyhässä Raamatussa, miten Hän on meidät tehnyt, mitä ihmisten kieltä Hän käyttäisi?

Jumalan matematiikka sisältää luonnon vakioita, lukuja jotka eivät mitenkään sovi meidän tuttuun matikkaamme.

Jumalan luonnon muodot ovat fraktaaleja, joita ihminen on vasta viime vuosina vahvojen tietokoneiden avulla oppinut vähän ymmärtämään.

Elämän kirja geeneissä on huikea aminohappojen kierteen rihma, jossa satojen tuhansien koodien kokonaisuudessa ei saa olla yhtään virhettä. vasta viime vuosina olemme sitä oppineet lukemaan.

aineen rakenteen perusteita emme vieläkään oikein tajua, puhumme hiukkasista ja rihmoista, etsien mistä kaikesta on kysymys.

ja huomispäivän tieto varmaan on valoa, jonka kirkkaudessa tämän päivän ylpeydenaiheemme ovat pelkkää pimeyttä.
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 19:50
Jumala on sanonut, että Hän itse opettaa meitä.

Jos olisimme jo kaikkitietäviä, miksi meitä pitäisi opettaa?

Eikä vain luonnon salaisuuksia ihminen ole hiljalleen saanut oppia ymmärtämään.

Jeesuksen seuraajat ovat vanhalla sanalla "opetuslapsia", heitä opetetaan. Meidän odotetaan oppivan ja kasvavan ja vahvistuvan vahvan ruoan ääressä, eikä aina kevytmaitoa juomaan.

"Henki johdattaa teidät kaikkeen totuuteen" ei ole mikään pientä sisäistä valoa, ahaa elämyksiä ja oman itsensä tuntemista.
Pyhä Henki johdattaa meidät tuntemaan Kristuksen, jossa kaikki Jumalan viisaus ja rikkaus on kätkettynä.
 Kirjoittanut: MikkoL, 05.07.2007 19:52
tämä palsta on ollut ihmisen luonnonhistoriaa ja jätän sen auki jos haluatte keskustella ja ottaa kantaa.

ensimmäisen luomiskertomuksen maailmaa

avaan uuden palstan jossa käyn toisen luomiskertomuksen merkilliseen maailmaan, ja jota ilman Raamatun luomiskertomusten ihmiskuva jäisi toteamukseksi että "niinpä se homo sapiens sitten alkoi tallustaa, vallita luontoa ja lisääntyä" ilman sen kummempia jännitteitä - tai jännitystä!

No comments:

Post a Comment